Wedstrijdvoorwaarden De Pinquin 1-uursestafette 

De teams

 1. Elke ploeg bestaat uit minimaal 6 en maximaal 10 zwemmers/zwemsters.
 2. Iedere deelnemer zwemt per keer 50 meter, dus twee banen.
 3. Als een deelnemer stopt tijdens de race, mag hij/zij er later niet weer in. Er kan tijdens de race ook geen zwemmer toegevoegd worden. 
 4. Er wordt gezwommen in een vaste volgorde zoals staat omschreven in het programma.

 

Tijdens de wedstrijd

 1. Men moet via de kant (bij het startblok) het water verlaten, dus niet via de trappetjes.  Gebeurd dit wel, dan wordt de betreffende zwemmer uitgesloten van de wedstrijd. 
 2. De organisatie is gemachtigd om in bepaalde gevallen ontheffing te geven van voorwaarde nummer 5.
 3. Masterteams mogen wél via het trappetje het water verlaten.
 4. Om de ploegen die dubbel in één baan zwemmen en aan de overzijde starten niet te duperen wordt er altijd gestart naast het startblok. 
 5. Als ploegen met twee teams in één baan zwemmen blijft de zwemmer altijd aan de zelfde kant van de baan zwemmen. (Voor de zwemmer betekend dat rechts heen, links terug).
 6. Als een zwemmer tijdens zijn/haar race (in het water) onwel wordt en daardoor zijn/haar race niet kan afmaken, dan gaat de volgende zwemmer van start. Met deze volgende zwemmer gaat de estafette van de ploeg dan verder. De afstand, die de onwel geworden zwemmer heeft afgelegd, wordt niet geregistreerd;
 7. Een te vroege start of wissel wordt bestraft met 5 strafseconden. Is de overname extreem te vroeg dan beslist de scheidsrechter of er extra strafseconden gegeven worden. 
 8. Als een overname meer dan 6 keer te vroeg heeft plaats gevonden dan volgt een officiële waarschuwing. Bij meer dan 10 te vroege overnames kan een scheidsrechter overwegen de ploeg te diskwalificeren. 
 9.  De speaker geeft elk kwartier een signaal, zodat de juryleden de tussenstand kunnen noteren. De speaker roept deze vervolgens om.

 

Het einde van de wedstrijd

 1.  Vijf minuten voor het einde komt een signaal dat de laatste vijf minuten zijn ingegaan.
 2.  Als het uur verstreken is volgt er een duidelijk eindsignaal. De zwemmer die op dit moment bezig is, maakt zijn 50meter volledig af. De tijdwaarnemer noteert de exacte eindtijd op het moment van aantikken. Bijvoorbeeld 1.00.24.12 (1 uur, 24 seconden en 12 honderdsten)
 3.  De zwemmer moet dus altijd de volledige 50m uitzwemmen!
 4. Via een berekeningsformule wordt de exacte afstand na 60 minuten bepaald.

 

15 minuten nadat alle ploegen van een bepaalde leeftijdscategorie gezwommen hebben worden de bekers voor nummer 1, 2 en 3 uitgereikt. 

Alle ploegen dienen na het zwemmen zich te melden in de sporthal voor een groepsfoto. 

 

 

De organisatie van ‘De Pinquin 1-uursestafette’ wenst alle deelnemers veel plezier en succes!